Česnek

Slovenski česen, nepogrešljiva sestavina v vaši kuhinji. Ročno obran, skrbno očiščen ter sušen na prepihu na tradicionalen način ohranja v sebi izjemno aromatičnost, intenziven okus, dolgotrajno svežino in naraven izgled.

Na slovenskih trgovskih policah zadnja leta več ne prevladuje kitajski česen. Razlog? Pomanjkanje slovenskega česna na trgovskih policah nas je v KMG Panorganic spodbudilo, da zapolnimo ta manko in Slovencem ponudimo kakovosten, aromatičen česen, ki mu v Prlekiji pravimo »česnek«.

Česnek raste na rodovitnih prleških tleh, zato na slovenske trgovske police pride še svež, saj prepotuje le nekaj kilometrov po Sloveniji in ne na tisoče, kot česen iz tujine. Slovenski česen ČESNEK je živ, kar se pokaže v kasnejših mesecih z njegovim klitjem. Ima izjemno aromo, močan okus in značilno lepljivo lupino, ki je odraz kakovosti pridelka, medtem ko ima uvoženi veliko slabši okus, manj izrazit vonj in precej manj hranljivih snovi.

Zaradi načina pridelave ima Česnek dva certifikata, in sicer Global GAP (GGN 4052852518635), ki predstavlja najvišji nivo dobre kmetijske prakse ter certifikat integrirane pridelave, ki pomeni naravi prijazen način pridelave, s katerim se prideluje kakovostna in zdrava hrana.
Kakovostno pridelan česen velja za eno izmed najbolj koristnih vrtnin, saj blagodejno vpliva na počutje ljudi. Vsebuje kalij, kalcij, vitamin C, provitamin A, holin; je tudi rastlinski antibiotik (vsebuje alicin) in antiseptik. Vsebnost različnih eteričnih olj, alilnega gorčičnega olja ter drugih žveplenih snovi mu daje značilni vonj in okus.