Čili

Čili logo

Čiliji in feferoni pod svojim živopisanim in privlačim ovojem skrivajo hudo, ostro naravo, ki jo dobro prenašajo le najbolj pogumni. Rumeni, oranžni, rdeči, zeleni in črni plodovi so odličen dodatek k številnim jedem, katerim dodajo ostrino in aromatičen okus.

Čili poznamo od Kolumbovih časov dalje, ko je čez veliko lužo pripeljal številne nove kulture, zato mu nekateri pravijo tudi »Kolumbov poper«. Od takrat dalje je čili izjemno priljubljen, saj lepo oplemeniti aromo jedi, če ga uporabljamo z občutkom. Čiliji in feferoni so pridelani v rastlinjaku pod nadzorovanimi pogoji, ki mu omogočajo optimalno rast. Tako lahko dobro razvije okus, aromo in ostrino. Čiliji, ki jih pridelujemo, se imenujejo habanero ter so na voljo v poletnih in jesenskih mesecih.
Redno uživanje čilija spodbuja krvni obtok, spodbuja prebavo in čisti dihalne poti, vendar je potrebno pri tem ostati zmeren. Nekoč so ga zaradi ostrine oziroma pekočega občutka, ki jo povzroča snov kapsaicin, uporabljali tudi za mučenje in zdravljenje, mi pa ga priporočamo predvsem za obogatitev vaše kulinarike. Če boste pretiravali, se preveč pekočega občutka znebite s smetano, jogurtom ali mlekom (ne pa z vodo!), saj je snov kapsaicin topna v maščobi, kar bo zmanjšalo neprijeten občutek.